Cara Terbaik & Murah Memilih Medical Card [Kad Perubatan]

Apa Itu Medical Card…?

Kad yg dikeluarkan oleh pihak takaful/syarikat insurans yg beri korang perkhidmatan perubatan di hospital2 yg ditetapkan.

  • Tak bagi had bil jika masih dlm masa satu tahun sementara masih dlm enam angka.
  • Boleh didapati dgn kos yg mahal/murah, namun faedah yg diperoleh jauh dr jangkaan.

Artikel ini dibuat untuk tahu cara memilih kad perubatan yg terbaik dan… untuk faham apa yg perlu korang tahu sebelum memilih kad perubatan (medical card);

 

Korang Tak Keberatan Meminta Peningkatan Dlm Perkhidmatan Perubatan.

Korang tahu? kad perubatan yg baik boleh menampung kos kalau korang nak pindah bilik di satu hospital dgn kelas yg berbeza.

Contohnya, bilik sekarang yuran RM170 dan korang ingin pindah ke bilik harga RM 200 kerana bilik pada harga RM170 sudah penuh atau tak tersedia.

Ada jugak kes pesakit nak pindah bilik dan tak tahu prosedur, sedar tak sedar ada kos tambahan dikenakan tanpa pengetahuan pesakit.

Contoh paling senang, pesakit perlu bayar RM75 kalau pindah bilik tetapi kad perubatan tak meliputi kos, jadi pesakit terpaksa tanggung kos sendiri kalau nak menaik taraf perkhidmatan di hospital.

 

Tak Terhad Di Hospital Di Dalam Negara Je.

Kad perubatan yg baik tak halang korang pilih kat mana korang mencari rawatan.

Contohnya, kalau seseorang tu ada penyakit yg sukar disembuhkan kat negara korang menetap dan nakkan korang ke China kerana ada doktor yang berkelayakan peralatan yg lengkap.

Haaa… Insurans masih tanggung perbelanjaan perubatan dan ubat2an di China tanpa rujuk pakar di negara tempat korang tinggal ikut sebab dan syarat yg betul.

 

Ada Pilihan Dapatkan Rawatan Di Hospital2 Tertentu.

Korang bebas untuk dapatkan rawatan di mana2 hospital yg ada rawatan untuk penyakit tu dan kelengkapan yang memenuhi syarat untuk penyakit tertentu.

Saya bagi contoh, kalau seorang doktor bagitahu korang untuk mengikuti prosedur perubatan untuk kedua-dua kos perubatan dan hospital.

Ada jugak kad perubatan yg hanya meliputi kos ubat tapi tak pada kos prosedur rawatan hospital.

Sudah pasti korang tak mahu kad perubatan yg tak kisah arahan doktor dan beritahu korang untuk pergi ke hospital tertentu yg hanya meliputi kos perubatan tapi tak ikut nasihat pakar korang.

 

Senarai Hospital Dikekalkan

Bayaran tanpa tunai mudah dilakukan, kalau sesebuah hospital ada di dlm senarai kad perubatan.

Hospital yg tak terdapat dalam senarai kad perubatan, korang perlu biaya sendiri untuk buat tuntutan.

Kerjasama syarikat insurans dan hospital berlaku untuk mengawal syarikat insurans dan pelanggan.

 

Proses Tuntutan Mudah Untuk Dilakukan

Syarikat insurans akan terangkan lebih jelas tentang penyakit yg korang risaukan pada masa akan datang dan sedikit info tentang masalah kesihatan ikut perjanjian syarikat insurans yang korang bayar premium insurans.

Insurans yg baik akan mudahkan korang menuntut hak premium yg telah di bayar selaras perjanjian itu tak terlalu lama dan mudah caranya.

 

Tiada Had

Dalam mata wang semasa, jumlah had RM100ribu kecil sangat. Tetapi korang masih boleh cari kad/insurans perubatan yg akan melindungi kos pembedahan dan kos hospital pada kos lebih sejuta setahun.

Tujuh nombor digit adalah perkara biasa yg ditawarkan oleh syarikat insurans di Malaysia kalau ada kenaikan dalam kos rawatan hospital.

 

Takkan Tolak Proses Melanjutkan Insurans Kesihatan Kalau Mempunyai Penyakit Yang Serius Atau Penyakit Dalam Jangka Masa Panjang.

Kad perubatan terbaik adalah insurans yg tanggung kos perubatan dengan perkhidmatan yg sama dengan ketentuan yg berlaku setelah anda terdedah penyakit ini dengan proses perawatan yg panjang.

Kad perubatan terbaik takkan memberi anda beban atau pengecualian selepas anda mempunyai penyakit serius atau berpanjangan untuk rawatan, kad perubatan yg tak mahu tanggung perbelanjaan perubatan akan mengecewakan orang ramai.

 

Tak Ada Peruntukkan Berapa Yg Perlu Korang Bayar Dari Jumlah Rawatan.

Kad perubatan yg baik tak akan perlukan korang bayar kontrak polisi insurans kesihatan yg nakkan korang terus bayar sebahagian daripada kos korang pilih hospital sendiri walaupun korang tak naik taraf bilik.

 

Tak Menaikkan Premium Setiap Tahun.

Jika korang berumur 20 tahun dan membayar premium berjumlah RM50, insurans yg baik akan kekal dengan syarat awal apabila anda pertama kali membeli perkhidmatan insurans itu walaupun dalam tempoh lima tahun akan datang, premium yg anda bayar tetap sama.

 

Premium Kos Yang Murah Dan Berpatutan Ikut Umur

Korang mesti tak akan pilih premium yg berlebihan kos. Cara terbaik dengan bandingkan setiap syarikat insurans satu persatu yg sesuai dengan usia dan kewangan korang.

 

Berikut tu cara nak pilih kad insurans perubatan di Malaysia terutama untuk menjamin kebahagiaan pada masa akan datang…

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *