Ini Sebab Proses Claim Insurans/Takaful Gagal

Sekarangkan banyak kes, kalau client gagal claim untuk kali pertama seterusnya kali kedua dorang terus viralkan kat fb, twitter pasal insurans yang dorang ambik tu.

Kena tahu ye korang… ni cara dah tak betul sebab tak ikut panduan dah…

 

Sepatutnya client still ada harapan lagi, tak dapat claim waktu admit… dorang akan diminta bayar rm5 ribu dulu even ada medical card… lepas kes dah siasat, rm5 ribu tu akan dipulangkan balik.

Selalunya, claim gagal for the first time sebab client tak declare betul2 kat  borang dorang dapat.

Lepastu, tak baca dan faham betul2 penerangan dalam polisi yg dinyatakan.

Boleh jadi, pihak insurans banyak tak tulis kat borang, maklumat tak detail n tak jelas tau…

 

Lagi satu, client tak declare betul-2 pasal hal dorang. Ejen insurans atau client sendiri tak isi maklumat dengan betul.

Sebab Tak Berjaya Claim Insurans?:

  1. Client Tak Nak Declare Kesihatan Dorang.

Contoh, berat badan taknak nyatakan betul2. Boleh sebabkan polisi tak sah.

Takpe mula2 susah isi borang, kena buat medical check up supaya senang claim.

Takpe, syarikat tolak dari awal dari kena tolak waktu claim nanti.

Contoh, tak guna 4 tahun lepas sign up. Bila claim kena reject bayangkan sebulan rm400 then setahun. Masuk hospital, takaful reject.

 

  1. Tak Guna Hak Korang.

Ada disebut kat Akta Perkhidmatan Kewangan 2013 perkara ni.

Ada takaful yang menzalimi client.

Boleh report kat Malaysiaa Takaful Association atau Bank Negara Malaysia.

Ada bukti, surat2 penting then boleh claim... inshaAllah

 

  1. Tak Tahu Dorang Ada Penyakit.

Masa dia sign up, memang dah ada penyakit api tak tahu. Lepas 2-3 tahun baru tahu ada sakit… Bila semak kat hospital baru sedar penyakit tu dah lama.

Isi borang declare betul2 tau jangan tipu masa isi borang, jangan sembunyi.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *